Gig Ekonomisi ve İşin Geleceği: Esneklik ve Bağımsızlığı Benimsemek
Gig Ekonomisi ve İşin Geleceği
Sabah kalktınız. Aceleyle hazırlandınız. Kahvaltı, derken çocukların okul servisi ve nihayet çantanızı alıp işe gidebilirsiniz. Yoksa unuttunuz mu? Bu rutinin unutulacağı günlerin kapıda olduğu bir dönemde yaşamaktayız.
Günümüzde teknolojinin en güzel getirisi, Gig ekonomisi olarak ifade edilen ve tam zamanlı çalışma modeline, diğer bir deyişle geleneksel “sabah 9 akşam 6” mesaisine rakip olacak ekonomik bir modeli ortaya çıkarmasıdır. Son birkaç yıldır adını giderek daha fazla duymaya başladığımız bu model, başta freelancerlar olmak üzere artık tüm çalışanlar için yepyeni bir iş sahasına dönüşmüştür.
Çoğu zaman evden çalışma fırsatı demek olan bu modelde, hem işler daha kolay takip edilmekte hem de zaman açısından tasarruf sağlanmaktadır. Örneğin, sabah akşam çekeceğiniz bir trafik çilesi olmayacağından, detayları https://cazino-mostbet.com/ websitesinde açıklandığı gibi bu zamanı sanal bahis aracılığıyla rahatça eğlenmek için kullanabileceksiniz.
Nedir bu Gig?
Kısaca online çalışma diyebileceğimiz bu modelde, tek bir kuruma bağlı kalmadan, sizin seçtiğiniz zamanda çalışarak kazanç sağlayabilmek mümkündür. Bu model, günümüzde çok cazip hale gelmiştir. Zira, Dünya Bankası’nın 2023’te yayınladığı rapora göre, bağımsız çalışanların sayısı 2023 yılında 435 milyona kadar çıkmış olup, bu şekilde çalışmak isteyenlerin giderek arttığı belirtilmiş.
Bu alanda, birçok kişi serbest olarak bir ajans veya yayın organı için çalışabiliyor. Örneğin, editörlük, yazarlık, grafik tasarımı veya programlama gibi alanlarda çalışabilecek bu kişiler genellikle proje bazlı anlaşmalar yaparak kolayca maddi kazanç elde edebilmektedir.
Popülerliğin sebebi
Bu talebin altında çeşitli sebepler yatmaktadır:
- Uzaktan ve esnek çalışma imkânı olması
- İlla bir şirkete bağlı olunmaması
- Birden fazla projeye dahil olabilme
- İletişim ve ödeme uygulamalarının rahatlık ve kolaylık açısından uzaktan çalışmaya olanak tanımasıdır.
Bu nedenlerin, pandemi döneminde bir yaşam tarzına dönüşmesi de insanların uzaktan çalımaya kolay uyum sağlamasına aracılık etmiştir.
Avantaj ve dezavantajları
Favori dizinizi izlerken iş geldiğinde bilgisayarın başına geçip işi halletmek ve kaldığınız yerden diziyi izlemek. Mükemmel bir şey! Evden dilediğiniz zaman çalışmak, hele ki gelişmiş bir ülke de yaşıyorsanız, sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir. Ancak burada özellikle iş sonrasında az da olsa bir sosyalleşme ihtiyacı olacaktır. Aksi takdirde, monotonluğun baş göstermesi muhtemeldir.
Bir diğer avantaj ise, uzaktan çalışmanın, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan kadın ve gençler için önemli bir istihdam kaynağı olması. Her ne kadar, çalışanların birçoğu iş güvenliği ve sosyal güvencelerini kendileri sağlamak ve emekliliklerini buna göre planlamak durumunda kalsa da, kazanç olduğu sürece bu durum dert değildir.
Ayrıca, serbest çalışanların, daha çok iş alarak gelirlerinde artış sağlayabilmesi ihtimali yüksek olduğu için bu da bir avantaj olarak sayılabilir.
Gelecekten beklentiler
Bu modelin giderek genişlemesi mümkün. Bunun en büyük delili, artık insanların işyerine daha az gitmek istemesi ve bu kapsamda gündeme gelen 4 gün çalışma uygulaması. Kuruluşlar, isteğe bağlı yeteneklerin masaya getirdiği değeri, uzmanlaşmış becerileri ve esnekliği giderek daha fazla fark etmekte. Bu durum yapay zekayla birlikte daha da şahlanacak gibi durmakta. Tüm bunları göz önünde bulundurarak Gig ekonomisinin uzun bir süre daha hayatımızda olacağını tahmin etmek zor değil. Bununla birlikte, serbest çalışanlara yönelik sosyal haklar ve adil bir ödeme sistemi için yeni düzenlemelerin yapılması da elzem gibi durmaktadır.